Kosár

Az ön kosara még üres

Házhozszállítás | Az ország teljes területén

Elisabeth Karr – Kádár Karr Erzsébet: Versek, írások, rajzok, dokumentumok

Elérhetőség: Készleten

2 300 Ft
Kádár Karr Erzsébet, Elisabeth Karr (Budapest 1898 - Budapest 1960) elfelejtett írónő, aki a két világháború közötti időben a magyar fasizmus fojtogató légköréből menekülve külföldön igyekezett ébren tartani írásművészetével a magyar haladó szellemiséget.
A világháború vége felé jelentek meg első versei.
1922-ben Németországba emigrált. Filmforgatókönyveket írt (UFA, stb), részben közösen első férjével, Székely Jánossal.
1930-ban az Illustrierte Neue Welt szerkesztője, később a Berliner Tageblatt, Ullstein-lapok, a Rote Fahne, a Welt am Abend lapokba is írt. A náci ideológiából esősorban a nőkérdéssel foglalkozott írásaiban irodalmi tevékenysége mellett.
1933-ban Párizsba emigrált, ahol német és francia lapokba, valamint a moszkvai Új Hang és a Wort folyóiratokba írt. Az I. világháború éveinek forradalmi mozgalmait ábrázoló regényével, Alles ist umgekehrt, elnyerte az emigráns Német Írószövetség Heine díját.
1940-ben Angliába menekült.
1948-ban költözött Budapestre. Regénye Gyönyörű ősz címen jelent meg 1958-ban.
Szívbetegsége és az 50-es években folytatott hiábavaló küzdelem felőrölték egészségét. Elbeszélései napi- és hetilapokban jelentek meg. Néhány rajza maradt meg, sok rajz, festmény elveszett menekülése következtében, verseinek egy része halála után került elő.
Mivel művei hivatalos érdeklődésre nem számíthatnak Magyarországon, ezért ezúton válik hozzáférhetővé munkásságának egy része. Egy másik része egy későbbi kiadás tárgya lehet.

Szerző Nem
Kiadó Underground Kiadó
ISBN 978-963-12-6831-7
Kötés puha
Megjelenés éve 2016
Oldalszám 152
Szélesség (mm) 123
Magasság (mm) 199
Betekintő Olvass bele!
Rövid leírás Nem