A fanyűvő unokája

3 000 Ft

Ajándék könyvben részesülsz, ha most vásárolsz! Amennyiben a kosárba teszed a könyvet, akciósan biztosítunk számodra egy könyvet, ha nem szeretnéd akkor nyugodtan vedd ki a kosárból.
Cikkszám: 9789630870290 Kategóriák: ,

Leírás

A magyar közvéleményt napjainkban is megosztja Görgey Artúr katonai és politikai megítélése. Több mint másfél évszázad távlatából is mély viták és vélemények színezik a Görgey-kérdést. A tábornok vádlói sokszor félremagyarázzák tetteit, egyéniségét becsvágyó, nagyra törő karrieristaként ábrázolják. Mások neve hallatán a kiváló hadvezérre gondolnak, kinek tetteit és zseniálisan végrehajtott manővereit külföldi katonai akadémiákon tanítják.
Görgey Artúr, a szabadságharc tábornoka, a magyar történelem egyik legnagyobb hadvezére 98 évesen, legnagyobb győzelmének, Buda visszavételének emléknapján hunyt el. Megpróbáltatásokkal, nélkülözésekkel terhes élete 1916. május 21-én, Budapesten a mai Apáczai Csere János utcában ért véget.
A Nemzeti Múzeum csarnokában ravatalozták fel, utolsó útjára ezrek kísérték el a Kerepesi temető végső nyughelyéhez, s az óta itt, Kossuth Lajos síremlékének közelében alussza örök álmát.
Temetésén jelen volt a magyar királyi kormány Tisza István gróf vezetésével, elkísérték a legendás tábornokot neves kémikusok, vegyészek s a még élő negyvennyolcas honvédek…
Görgey Artúr legnagyobb tisztelője és jó barátja, gróf Leiningen Károly tábornok az alábbi szavakkal jellemezte aradi börtönéből, nem sokkal kivégzése előtt:
„… minden erényeivel és hibáival egész férfi és hős volt, a szó legszebb értelmében…”

További információk

Szerző
Kiadó
ISBN9789630870290
Kötés
Megjelenés éve
Oldalszám408
Szélesség (mm)
Magasság (mm)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A fanyűvő unokája” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük