A vonatot ledobjuk, ugye?

2 750 Ft

Cikkszám: 978-963-12-2309-5 Kategóriák: , ,

Leírás

1931. szeptember 13-án éjjel a biatorbágyi viaduktot hatalmas robbanás szakította ketté – éppen akkor, mikor a bécsi gyorsvonat haladt át rajta.
A 22 halálos áldozattal járó merényletet eleinte a kommunisták nyakába próbálták varrni, ám a gyanú fokozatosan egy zavart viselkedésű emberre terelődött, aki álsebekkel jelent meg a robbantás helyszínén.
A 39 éves, bécsi gyáros, Matuska Szilveszter végül beismerő vallomást tett, és két ausztriai és egy németországi merényletet is elismert.
1982-ben Simó Sándor filmrendező gondos előkészítés után ezt a történetet dolgozta fel a “Viadukt” című filmjében. A merényletet 33 évvel ezelőtt az eredeti helyszínen, a biatorbágyi vasúti hídon forgatták le a Mafilm dolgozói.

Béres István “A vonatot ledobjuk, ugye?” címen írott könyvében feleleveníti a forgatás előzményeit és emlékeit. A “Viadukt” mellett, a korábban forgatott “Egri csillagok”-ról, a Magyar Néphadsereg segítő hozzájárulásáról emlékezik meg, a Nemzeti Levéltári anyagok felhasználása alapján. Emellett olvashatunk szemelvényeket a mai filmgyártásunkról, benne mértékadó filmes kollégák véleményét.
A viadukt ma jelentős idegenforgalmi látványosság és olyan patinás műtárgy is, amit kegyelettel őriznek a helybeliek, az időközben várossá lett nagyközségben.

További információk

Szerző
Kiadó
ISBN978-963-12-2309-5
Kötés
Megjelenés éve
Oldalszám140
Szélesség (mm)
Magasság (mm)
BetekintőOlvass bele!

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A vonatot ledobjuk, ugye?” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük