MINDEN RENDELÉS MELLÉ EGY AJÁNDÉK KÖNYV JÁR!*

   

Nincsenek termékek a kosárban.

Image Alt

Könyveink

Kettős látás

2 380 Ft

Engedélyezett utánrendelésre

Cikkszám: 9789630825796 Kategóriák: ,

Leírás

Az egyébként nem könnyű hatvanas években gyorsuló időben és táguló világban éltünk. Napról napra többet és többet ismerhettünk meg az addig tiltott gyümölcsnek számító keleti és nyugati kultúrákból, új és új művek kerültek nyilvánosságra olyan jeles szerzőktől, akiket korábban még említeni sem volt ajánlatos. Elérhetőnek tűnt egy teljesebb élet, egy emberibb világ. Nagy törést jelentett azonban ’68, amikor a hatalmak – kimutatva foguk fehérjét – vérforraló brutalitással léptek fel mind a párizsi diáklázadások, mind a Prágai Tavasz ellen. Ekkor fordult az érdeklődésem egy sikertörténet hosszú közjátéka felé. A Mózes vezette zsidóság kiszabadult Egyiptomból, a Szolgálat Házából, és eljutott Izraelbe, az Ígéret Földjére. Csakhogy e földrajzilag nem is olyan hosszú út leküzdése közben valamiért negyven évig kellett bolyonganiuk a sivatagban mielőtt elérték volna a tejjel, mézzel folyó Kánaánt. Akkoriban az izgatott, mi szükség volt erre a tudatos késleltetésre, mikor pedig világos volt a cél, és ismert volt az út.

Az a kóborlás, amelyet ránk mért a következő négy évtized, alaposan megtépázta illúzióim és reményeim zömét, alapértékeim feladására viszont nemigen tudott rákényszeríteni, hiszen a történelminek kikiáltott változások példátlan sorozata meglehetősen felszínesnek bizonyult. Amikor újra elővettem a témát, az a kérdés munkált bennem, hogy vajon hogyan lehet a felszín fecsegéséből kiolvasni, miről hallgat a mély.

E könyv lapjain az olvasó tehát kétszer is találkozhat ugyanazzal a történettel – az Exodus históriájával – csak éppen két szögesen eltérő nézőpontból.

DULÓ KÁROLY
rendező, producer
Budapesten született 1949. február 14-én. Tizenévesen amatőr színjátszó volt, majd rendező lett. Húszéves korában szupernyolcas nyersanyagra lírai hangütésű kisjátékfilmet forgatott A kő címmel. A világhoz való hozzáállásról szólt ez a mű, melynek eszmeisége – némileg túlegyszerűsítve – az, hogy egy kő megvághat, de bele is simulhat a kezedbe – attól függően, hogy hogyan fogod meg. Vegyipari technikumba járt, majd az ELTE Természettudományi Karán fizikusként végzett (1972), később a bölcsészkaron szociológiát tanult (1977). 1972-79 között asszisztens a MAFILM népszerű tudományos filmeket készítő stúdiójában. Olyan kiváló mesterek mellett sajátította el az ismeretterjesztő és dokumentumfilm-készítést, mint Bodrossy Félix, dr. Homoki Nagy István, Kollányi Ágoston vagy Lakatos Vince. Önálló filmrendezői pályafutása 1975-től datálódik. 1979-től besorolása szerint is az. 1987-94 között a MOVI-ban dolgozott, 1995-től az Uránia Kht. Helios Stúdió vezetője lett, aztán pedig az ebből alakult Új HDF stúdiót vezette. Mintegy 80 film producere volt. Művei értelmi és érzelmi hatásra egyaránt törekednek. Gyakran indul ki irodalmi ihletésből. Érdeklődési köre kiterjed a szorosan vett tudományok mellett a szerves építészetre, a fény, a környezet- és a téralakítás kérdéskörére, az egészséges és fogyatékos gyermekek nevelésére, a kultúrtörténetre. Filmjeinek forgatókönyveit maga írja. Ez idáig mintegy száz dokumentumfilmet forgatott, s közel harminc hazai és nemzetközi fesztiváldíjat nyert el. A filmkészítést a lehetőségekkel való gazdálkodás művészetének tartja. Munkáját nem az önmegvalósítás, hanem az értékközvetítés jellemzi. Műveivel támpontot és távlatot kínál nézőinek. Elméletileg is foglalkozik az ismeretterjesztő és a dokumentumfilmmel, a digitális mozizás kérdéseivel, valamint a tudomány- és művészetelmélettel.
Szakkönyvei: A néző filmje (2006), Közelítő távolítás (2007), Párhuzamok (2010).

Kitüntetései: Balázs Béla-díj (1990), Petzval József-emlékérem (2008), Apáczai Csere János-díj (2010).

Fontosabb filmjei: A teljes kép (1976), „Vagyok, mint minden ember…” (1979), Látni és meglátni (1979), Parlagok kincsei (1983), A barlangok fővárosában (1986), „Sebed a világ” (1987), „Erős karokkal fogjatok le szépen” (1989), Barokk, magyar keretben (1994), A fényesség titkainak tudója (1996), Sokszínű egység (1998), Veled vagy ellened (1999), Gigászok arca (2001), Védetten…?, A nemzeti építészet mestere (2003), Országépítő (2004), A jövő városa felé (2005)

További információk

Szerző
ISBN
Kiadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kettős látás” értékelése elsőként
Budapest, Csengery u. 72, 1067 bolt@undergroundkiado.hu


    MINDEN RENDELÉS MELLÉ EGY AJÁNDÉK KÖNYV JÁR!*
    *kivéve e-könyv