Könnyű emlékek, hová tűntetek?

A könyvről megjelent recenziók:

Bihari Puhl Levente: Könnyű emlékek, hová tűntetek? Gondolatok Vasvári Zoltán emlékkönyvéhez. Honismeret, XLI. évf. 2013. 2. sz. 73.
H. Tóth István: Az utóbbi évszázad magyar emlékkönyvkultúrájáról. Történeti Muzeológiai Szemle. A Magyar Múzeumi Történész Társulat Évkönyve. 10. szám
H. Tóth István: A magyar emlékkönyvkultúra áttekintése. Bevezetés Vasvári Zoltán művelődéstörténeti monográfiájába. Magyartanítás, 54. évf. 2013. 2. sz. 17-19.

2 890 Ft

Cikkszám: 978-963-08-5367-5 Kategória:

Leírás

?Az emlékkönyvek története fél évezredet ölel fel. Jelen tanulmány az utolsó száz év emlékkönyv-kultúrájának bemutatására vállalkozik. Vizsgálati módszere folklorisztikai szemléletű. Kiindulópontja, hogy az emlékkönyvkultúra a XX. században a folklór létmódja szerint egzisztált, ezért vizsgálata a folklorisztika módszereivel releváns eredményeket hozhat. 
A folklorista szerző két évtizede foglalkozik az emlékkönyvvel és emlékverssel, mint kulturális jelenséggel. A témát épp annak a történeti folyamatnak a végigkísérése teszi a modern folklorisztikai és művelődéstörténeti kutatás számára izgalmassá, ahogyan férfiak (diákok) által írott „magas” kultúra-termékből, az album amicorumból egyre fiatalabb leányok divatos, nem egyszer tréfás szokásává válik. Az emlékkönyvbe írt emléksorok, -versek komoly vagy tréfás „életvezetési tanácsaikkal” azt a korszellemet, morális modellt, normarendszert is tükrözik, azt a nyelvi és stiláris hagyományt is őrzik, amelyben születtek. Az emlékversek témája és tartalma gyakran ellentétbe kerül az illusztrációs (képi) anyaggal, használójának társadalmi helyzetével, életkorával és a megváltozott korszellemmel is. Következésképp még érdekesebb felfejteni és értelmezni azokat a mentális és művelődéstörténeti folyamatokat, amelyek létrehozzák az emlékezésnek és nevelésnek ezt a speciális formáját, illetve visszatükrözik ezek változásait.

További információk

Szerző
Kiadó
ISBN978-963-08-5367-6
Kötés
Megjelenés éve
Oldalszám338
Szélesség (mm)
Magasság (mm)
BetekintőOlvass bele!

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Könnyű emlékek, hová tűntetek?” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük